Ik ben Plaatjesmaker Cor Niemantsverdriet bouwjaar 1946. Digigraferen doe ik pas echt sinds 1997 Kiekjes maken deed ik al heel lang ik denk vanaf 1960. Mijn platen maak ik nu met een Canon 5D Mark III Met natuurlijk Canon glas. Maar ook glas van Sigma. En wat andere hulp en hebbedingetjes die je zoal tegen kan komen.
in
830 nm
Foto’s met het Kolari Vision IR chroom filter Plus de 550 NM filter samen: Als experiment!
Plaatjesmaker!
Reprograaf Infra Rood © Cor Niemantsverdriet
Aparte locatie’s Aparte locatie’s Terug naar diverse IR-Filters Terug naar diverse IR-Filters Brunssummerheide Brunssummerheide
Ik gebruik nu de voor Infra Rood omgebouwde Canon 6D Mark II Full spectrum conversion sinds 2019. Als lens gebruik ik alleen de CANON EF 24-70mm f4L IS USM met filtermaat 77mm. Infra Rood filter heb ik van 550 NM t/m 1000 NM Mijn favoriete filter is toch van Kolari Vision de IR chrome filter van 77mm omdat ik niet zo van bewerken houd en deze simpel is in het bewerken. Tegenwoordig doe ik de witbalans handmatig instellen met het te gebruiken filter en daarop van Expodisc de White Balance Filter ( hiervoor deed ik de WB via het gras instellen handmatig). Hierdoor zie ik al ongeveer op het LCD schermpje hoe het resultaat kan worden. Nu ben ik weer gaan experimenteren met de filters en heb het volgende ontdekt. Ik plaats de Kolari Vision de IR chrome filter op de lens, en nu komt het: Daarop de IR filter van 550 NM en dan weer een handmatige witbalans met de expodisc maken, AF op MF zetten. Als ik nu een opname maak wel weer op AF zetten ziet het beeld er op de LCD als volgt uit: De lucht is GROEN en de bomen en gras is PAARS! Ik gebruik LightRoom en Photoshop voor het bewerken. Ik vind het bewerken eigenlijk te veel en vaak te omslachtig. Ik maak gebruik van het z.g CLiR Panel (Creative Light InfraRed) in PS, van de makers Tonne Gee en Blake Rudis ( https://f64elite.com/ir-mastery/ ) Dit panel neemt heel veel uit handen wat bewerken aangaat. Men heeft bijna alles al voor je gedaan namelijk. Met een simpele klik krijg je al veel voorbeelden voor elkaar.